Scouting Boxtel
Scouting Boxtel > Weblogs > WJ blog Loy > WJ
Sitemap Deze pagina afdrukken
Laatste update
24-6-2007
WJ

WJ Blog Loy
Hier vind je de weblog van Loy over de WJ.

Omdat het beheer op waarbenjij.nu handiger werkt, is dit weblog verhuisd naar

loyopwj.waarbenjij.nu


  
 
De Wereld Jamboree
Goed, de WJ.
Samen met mijn broertje Aryan zal ik de Boxtelse vertegenwoordiging zijn op de 21e Wereld Jamboree in Engeland.

Even snel wat info over de World Jamboree (WJ):
De WJ wordt in 2007 voor de 21e keer georganiseerd, en viert dan de 100e verjaardag van scouting, wereldwijd. Geschat wordt dat er 40.000 mensen op afkomen, uit 105 landen.
De eigenlijke WJ start op 27 juli 2007, maar voor de meeste deelnemers en medewerkers begint het avontuur al eerder.

Als medewerker ga ik voor de deelenemers, zoals mijn broertje, zijn kamp verzorgen. Dingen mee opbouwen, hier een klusje, daar een klusje, vanalles wat er moet gebeuren.

Doordat wij beiden een weblog bijhouden, kunnen jullie de vorderingen en ervaringen van beiden kanten, deelnemer en medewerker, mooi volgen.
Als ik iets niet goed voor elkaar krijg, zou je daar misschien iets over kunnen lezen bij Aryan!
  
 
Achtergronden
Om zo schandalig veel geld te betalen om ergens te gaan werken, want dat is het uiteindelijk, moet je wel gek zijn.
Dat noemt men het Jamboree-virus. Je loopt het op tijdens een andere jamboree, of een ander gezellig scoutingkamp. Ik heb het tijdens de Nederlandse Nationale Jamboree (NJ) opgelopen.
De eerste symptomen waren een week verdrietig zijn omdat het kamp na een jaar wachten, nu toch echt was afgelopen.

De wat ergere uitwerking van het virus wat de Eurojam, een Jamboree voor heel Europa, gehouden in 2005 te Engeland. Daar kom je dan mensen tegen die je op de NJ ook al eens zag.
Voor andere mensen, collega-welpenleiding enzo, was het best vervelend dat ik het hele welpenkamp over niets anders dan de Eurojam gekletst heb.

Het Jamboree-virus houdt ongeveer in dat je verslaafd bent aan een enorm groepsgevoel, niet binnen je eigen groep, maar ook met die andere mensen op je subkamp, de Zimbaweaanse buren, en de rest van de 10.000 mensen daar.
  
 
IST-er zijn
Ten tijde van de WJ ben ik 19. Een beetje te oud voor een deelnemer, dus ik ga als medewerker. Er zijn aparte dingen en subkampen voor de mederwerkers, de ISTers. IST staat voor International Service Team, dus ik ga samenwerken met mensen uit allerlei landen. De ene keer zet ik een tent op met een Japanner, en daarna doe ik misschien wel wat met een Canadees, of een Indonesir, het kan allemaal.
Bij de kennismakingsdag en weekend zag ik al best wat bekenden, van de NJ of de Eurojam, genoeg mensen. Het is een bijeen geraapt zootje, dat Nederlandse IST-groepje van 300 man. Van bijna groentjes tot veteranen van 50+, het zit er allemaal bij. Er liep zelfs iemand met een scouting-lelieblad-insigne-ding op z'n arm getatoerd rond op het eerste clusterweekend.
  
 
Niet zo veel
De laatste tijd gebeurt er niet zoveel voor de WJ. Het kledingpakket is besteld, we krijgen een speciaal WJ tentje met daarop een zelfbedachte naam.
Belangrijker is dat ik ook heb moeten aangeven welke functies ik wil gaan vervullen in Engeland. Ik heb me opgegeven voor de wat meer technische dingen, in de opbouwperiode. Is dat al vol, dan ga ik met het programma helpen.
Ook handig om te weten zijn de data waarop ik wegga en terugkom. 19 juli stap ik op de boot naar Engeland, en 10 of 12 augustus kom ik weer terug. Net op tijd voor Lowlands, maar te laat om ook nog eens op zomerkamp te gaan met de welpen. In totaal ben ik dus een week of 3 weg!

Hoppa, zijn jullie weer up to date over de vorderingen, en ik van m'n "ik moet dat logboek nog updaten"-schuldgevoel af!
  
 
Fietstocht

Weblogs | WJ blog Loy | WJ | route2
Het plan is om ook naar Hoek van Holland te fietsen. Bijgevoegd plaatje geeft ongeveer de te volgen route aan. Het tellertje geeft een route van 107 km aan, wat ik in een uur of 6 kan fietsen! Dat zou mooi zijn, dus waarschijnlijk is het wel wat langer.

Op de route is het plan steeds meer mensen op te pikken, zodat er een grote groep ontstaat. In Den bosch kan ik dan mensen oppikken, zo'n beetje op alle wat grotere plaatsen in de route.
Alleen nog wat verzinnen zodat we niet middendoor Rotterdam fietsen, dat lijt me niet zo fijn.
Komt nog!
  
 
Nog maar een paar maanden
Nog maar 151 dagen tot de Jamboree. HEt begint toch best dichtbij te komen.
Gelukkig word er ook steeds meer duidelijk. op de site van de fietstocht staan nu ook de data waarop we vertrekken en aankomen in Engeland en Nederland.
19 Juli 's ochtendsvroeg stappen we op de boot in Hoek van Holland, waarna we in Engeland te gast zijn bij een lokale scoutinggroep.
9 Augustus fietsen we weer weg van de Jamboree, slapen we nog n nachtje in Engeland om op 10 of 11 augustus weer in Nederland te zijn.

Voor dat het zo ver is, moet er toch nog wel wat gebeuren.
Hoe krijg ik m'n spullen in Engeland? En welke spullen moet ik allemaal meenemen, en wat juist niet?
De spullen wil ik het liefste in fietstassen stoppen, altijd bij me hebben. Een rugzak kan ook, maar is toch niet handig om in totaal 160/180 km mee te fietsen.
Fietstassen regelen dus.
Wat ga ik vooral niet meenemen?
Ik heb zo'n self-inflatable matje. Harstikke handig, maar het neemt zoveel plek in onderweg, en heel dik is het niet. Een luchtbed is dan toch handiger.

En niet te vergeten moet ik bij de dokter een spuitje halen. Niet dat ik ziek ben, en er genoeg van heb in de Aardse bestaan, maar voor de hepatitis A.
Blijkbaar is het niet gezond om met zoveel vreemde mensen en culturen op een kluitje te zitten.
getuige ook de uitbraak van het norovirus op de Nationale Jamboree in 2004. Dat ging maar net goed.

En nu voor iets heel anders: Door het nieuwe forum van Scouting Boxtel, kun je nu ook reacties plaatsen op deze posts. Kijk bij de links -->, en laat weten wat je ervan vind.
 
Reageer
 
 
 
Definitief spul
De laatste tijd worden er steeds meer dingen definitief. Dat wordt ook wel tijd, het is al bijna zo ver!

De fietstocht is nu helemaal rond, bijvoorbeeld. Fietstassen zijn geregeld (Bedankt Vincent!), en de inschrijving om te fietsen is ook gesloten. 22 man heeft zich definitief aangemeld, om woensdag 18 juli op de boot te gaan.
Om 22 uur vetrekt de Stena Britannica, zodat we om 6:30 weer verder kunnen fietsen.
11 augustus zijn we weer terug in Nederland.

Ondertussen was ik ook wel nieuwsgierig te worden naar het terrein. In 2005 ben ik er ook al geweest, met de Eurojam. Toen waren er alleen niet zoveel mensen, niet eens de helft van de 40.000 mensen op de Wereld Jamboree.
Het terrein is dan ook veel groter.
Hier is een plattegrond, niet de beste kwaliteit, maar goed zat.

In het blauw zie je de subkampen, waar iedereen eet, slaapt en woont voor ongeveer 2 weken.
De roze gebieden zijn voor de activiteiten, en in het paars zijn er de meer algemene gebieden.
Hier komen de supermarkt, het postkantoor, de scoutshop en het internetcaf.

In juni is het laatste weekend met het hele cluster Zuid, dat wordt pas de derde keer dat ik andere ISTers zie, beetje weinig.

Wil je reageren op deze post?
Dat kan Reageer!
  
 
Laatste Clusterweekend
vrijdag 1 tot zondag 3 juni is alweer het laatste clusterweekend van cluster Zuid geweest.

Helaas kon ik er pas zaterdag zijn, ik had eerst nog andere bezigheden.

Wat is nou een clusterweekend? Da's eigelijk heel simpel, alle WJ-gangers uit het zuiden van Nederland zijn dan samen op kamp!
Dan benje dus op kamp met een man of 400. Dat is best gezellig, en een hoop gekkigheid, maar dan moet je je bedenken dat de echt Jamboree nog eens 100 maal zo groot is!
100 keer zo gezellig en vast wel 100 keer zo gek.

Wat doe je dan, als ISTer? Bijvoorbeeld mensen onder een tafel door laten klimmen! Of anderhalf uur lang broodjes sat maken, of voor 400 man brood smeren.

Het zijn de kleinste dingen, maar omdat je het samen doet, is het zoveel leuker.
In je eentje 1200 boterhammetjes met jam, pasta, pindakaas en natuurlijk hagelsag smeren is geen lolletje, maar als je het nou met een man of tien doet, is het ineens een stuk leuker.

Gelukkig heb ik ook wat contacten gelegd, met nog wat andere fietsers. En afgesproken dat ik 16 juni naar Maastricht ga fietsen! van Boxtel naar Maastricht is het namelijk ongeveer evenver als van Boxtel naar Hoek van Holland.

Ook is nu het kledingpakket binnen.
Iedereen die met het Nederlands Contigent meegaat krijgt een kledingpakket, mat daarin een broek, een rood (brique, ok dan) uniform, twee shirtjes en een stapel insignes om aan je moeder te geven, zodat ze die op je uniform kan zetten.
En eindelijk zijn ook de tentjes binnen. Nouja, tentjes, je zou er met drie man in kunnen, zo ruim zijn ze. M'n tentmaatje Fabienne en ik hebben dus genoeg plek voor allerlei spullen en souvenirs die we ongetwijfeld wel gaan kopen.

23 juni is echt de allerlaatste halte voor de Wereld Jamboree...
  
 


(C) 2001-2017 Scouting Boxtel