Scouting Boxtel > Speltakken > Verkenners woensdag > Dasring
11-10-2009
Dasring

De dasriem is een onderdeel van het uniform, dus iedereen moet er een hebben. Maar nu is de dasriem ook wel weer zon ding dat je gemakkelijk kwijt raakt. Je kunt dan bij de Scoutshop een nieuwe kopen, maar gelukkig kun je er ook zelf een maken. We gebruiken daarvoor een knoop die Turkse knoop heet. Hier zijn veel varianten op, maar hier staat de variant die je kunt gebruiken om een dasriem te maken.

Speltakken | Verkenners woensdag | Dasring | dasriem1
Neem een stuk touw van een meter of twee. Dat is wel lang genoeg. Klem het uiteinde vast met je duim. Leg twee volle slagen rondom je hand. Leg de rechterslag over de linkerslag. Met het uiteinde van het touw ga je onder de ontstane bocht door en over het touw dat je zojuist naar links schoof. Het uiteinde van het touw moet nu van links naar rechts eerst onder het ernaast gelegen touw en dan over het tweede touw.

Speltakken | Verkenners woensdag | Dasring | dasriem2
Draai je hand om en leg de rechterslag over de linker slag. Het uiteinde van het touw gaat nu van rechts naar links eerst onder en dan over het volgende touw. Door het uiteinde nu rechts naast het begin van het hoofdtouw te leggen is de basis van de knoop klaar. Je ziet al hoe het resultaat er ongeveer gaat uitzien. Je maakt de knoop nu breder door het touw te volgen. Je legt dus het touw precies naast de knoop, zoals je die al hebt. Blijf met het touw de knoop volgen tot je nog twee keer helemaal rond bent. Knoop de twee eindjes aan elkaar je bent klaar.

Speltakken | Verkenners woensdag | Dasring | dasriem3

Speltakken | Verkenners woensdag | Dasring | dasriem4