Scouting Boxtel > 100 jaar Scouting > Geschiedenis
25-5-2010

Scouting
Scouting, Scouts, padvinderij of verkennerij (Scouting in het Engels) is een door Robert Baden-Powell opgerichte internationale jeugdorganisatie.
Wereldwijd is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo'n 38 miljoen leden verdeeld over zo'n 160 landen. De meeste scoutsverenigingen in de wereld zijn verenigd in de overkoepelende World Organization of the Scout Movement (WOSM) en/of World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS). In veel landen wordt nog onderscheid gemaakt tussen Verkenners en Gidsen. Dit zijn respectievelijk de jongens- en meisjesverenigingen. Het spel is vaak min of meer hetzelfde en in vele landen zijn er inmiddels gemengde verenigingen of speltakken. De tradities verschillen nog wel.

Robert Stephenson Baden-Powell

Geschiedenis | bp
Scouting werd opgericht door een Britse generaal, Robert Stephenson Baden-Powell. Hij werd geboren op 22 februari 1857. Tijdens zijn succesvolle en boeiende carire in het oude Britse leger, schreef hij regelmatig een boek over zijn ervaringen in het verkennen om recruten op te leiden. In 1899 werd het boek Aids to Scouting (hulp bij het verkennen) gepubliceerd. Tot zijn verbazing sloeg het boek vooral aan bij de jeugd; het werd alom bekend.

In 1907 schreef hij een vervolg hierop: Verkenner. Het boek was bestemd voor de jeugdbewegingen van Engeland, maar deed (buiten Baden-Powells wil om) een nieuwe jeugdbeweging ontstaan: Scouting. Steeds meer jongeren sloten zich aan en wilden een echte scout worden. Baden-Powell speelde in op de verzuchtingen van de jongeren, hij voerde de scoutslelie en het uniform in. Hij stelde ook 10 proeven op waardoor je scout werd.

De chte geboorte van scouting vond plaats op 29 juli 1907: het eerste scoutskamp gaat door op het eiland Brownsea en duurt tot 9 augustus. Baden-Powells ideen bleken prima te werken, de 20 jongeren uit verschillende milieus die eraan deelnamen waren razend enthousiast.

En jaar later, in 1908, werd de eerste scoutsgroep opgericht: den 1ste Kapestad. Alles ging razendsnel, in 1909 ontstonden reeds scoutsgroepen voor Zeescouts en Meisjesgidsen. Op 7 mei 1910 nam Baden-Powell ontslag uit het leger om zich volledig in te kunnen zetten voor de scoutsbeweging.

In 1913 werd in Belgi de eerste scoutsgroep opgericht. Op de eerste Wereld-Jamboree te Londen in 1920, werd Baden-Powell uitgeroepen tot World Chief Scout.

Baden-Powell trad in 1922 in het huwelijk met Miss Olave Soames, die hij ontmoet had op n van zijn vele reizen. Lady Baden-Powell geeft meer gestalte aan de Gidsenbeweging en zou later tot World Chief Guide worden uitgeroepen.

Omdat beide geliefden op 22 februari geboren waren, kennen we deze dag nu nog steeds als Denkdag, waarop vele Scouts n van de idealen van onze stichter, de wereldbroederschap, nog eens extra in de verf zetten.

Op 8 januari 1941, in volle oorlog, overleed Baden-Powell. Begeleid door Scouts en soldaten werd hij begraven aan de voet van de Kenyaberg. Scouts- en Gidsenteken staan op zijn grafsteen gebeiteld. Vandaag is Scouting de grootste jeugdbeweging ter wereld.

Nederland
In Nederland werd voor 1973 Scouting in algemene en protestantse kringen 'padvinderij' en in katholieke kringen 'verkennerij' genoemd, tegenwoordig zijn de termen padvinderij en verkennerij verouderd en spreekt men over Scouting. Bijna alle Scoutinggroepen zijn aangesloten bij Scouting Nederland. De vereniging ontstond op 6 september 1973 uit een fusie tussen de toenmalige verenigingen voor Padvinders, Verkenners, Padvindsters en Gidsen.

Bron: nl.wikipedia.org